Nos derniers articles

Wat zijn blini's en hoe serveer je ze?

Blij met de blini!

Wat zijn blini's en hoe serveer je ze? Article

Blini’s zijn feestelijk, makkelijk als een pannenkoek en lekker met zowat elke topping… Maar wat is een blini nu precies? En hoe serveer je deze schattige minipannenkoekjes?

Blini's zijn echte partystarters. Ze zijn mini, en dus ideaal als hapje. Bovendien maak je de pannenkoekjes makkelijk zelf, vooraf én in grote hoeveelheden. Je kunt ze namelijk perfect bewaren in de diepvries. Maar waar komt de blini vandaan? En waarmee serveer je deze?

Een blini is geen poffertje

Een blini is een pannenkoekje, traditioneel van gistbeslag met boekweitmeel. Het ziet er wat uit als een poffertje, maar heeft helemaal geen verwantschap met deze Nederlandse lekkernij. Blini's worden namelijk vooral vaak klaargemaakt in de Oost-Europese keuken en Slavische landen.

Blini's vormen tot op vandaag een essentieel onderdeel van de klassieke Russische keuken. Daar heten ze 'Russische blini's', om ze te onderscheiden van andere pannenkoeken of crêpes. Die worden er namelijk ook 'blini's' genoemd.

Gewoon in de pan

Het gistbeslag voor blini's wordt na het rijzen aangelengd met melk, karnemelk, koud of warm water. Vroeger werden de pannenkoeken daarna gebakken in een ouderwetse Russische oven. Tegenwoordig gebeurt dat echter gewoon in een koekenpannetje. Ook het meel kan variëren, vandaag is dat doorgaans tarwemeel.

Zonnetje in huis

De blini heeft ook een speciale betekenis. In voorchristelijke tijden werd hij beschouwd als een symbool voor de zon. Aan het einde van de winter werden deze pannenkoeken dan ook gebakken om de terugkeer van de zon en het licht te vieren. En dat maar liefst een week lang. Dat feest werd later overgenomen door de orthodoxe kerk. Denk maar aan de betekenis van Lichtmis bij ons.

Veelzijdig flensje

De blini past qua smaak bij heel veel garnituren. Volgens de Russische klassieke manier wordt hij belegd met zure room, gesmolten boter, kaviaar en een soort jam of honing. Ook populair is de versie met gerookte zalm, zure room en kaviaar.

Kaviaar is bij ons een stukje duurder dan in Rusland. Maar goed dus dat je met de blini veel kanten uit kunt. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze recepten. Van hapje tot dessert, met een feestelijke of Midden-Oosterse touch: zo veelzijdig is de blini.

Beleg je blini met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Partagez ceci avec vos amis

Le menu dans votre boîte mail chaque semaine

Articles connexes